06 87/ 789-801 furedszolohegy@gmail.com

 

Borászatok

Figula Pincészet (Balatonfüred)

A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkánk során felhasználjuk a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket.

Szőlőskertjeink a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban. A 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatjuk be a borvidék sokszínűségét. A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen – Bordeaux, Brüsszel, Párizs – komoly elismeréseket szereztünk borainkkal. Figula Mihály többéves munkája elismeréseként a 2000. évben elnyerte hazánk legmagasabb szakmai elismerését, az “Év bortermelője”megtisztelő címet. A Magyar Bor Akadémia és az ország vezető borászatait tömörítő Pannon Bormíves Céh tagja volt. Munkásságát családja tisztelettel folytatja.

Balatonfüred történelmi pincesorán, a Meleg-hegyen található családi pincészetünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra Kenesétől Tihanyig. A programokat mindig igény szerint alakítjuk, ezért minden esetben szükséges az időpont egyeztetése. A kóstolókhoz sajttálat és friss házi pogácsát biztosítunk, igény szerint hidegtálat is tudunk készíteni. 

A pihenni vágyó vendégek számára kettő vendégszoba áll rendelkezésre. Pincészetünk elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, így szőlőültetvényeinken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztünk. Fő fajtáink: olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, muscat lunel, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos. Boraink készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása.

Választékunkban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Célunk egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.

 

A létszám és a program jellege miatt időpont egyeztetése minden esetben szükséges.

Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig: 10 – 18 óráig
vasárnap zárva
figula(kukac)figula.hu
00 36 30 662 4332 (Köles András)
www.figula.hu 

 

Kapcsolat

8230 Balatonfüred,
Kossuth Lajos u. 3.
+36 87 789-801
furedihegykozseg@freemail.hu