06 87/ 789-801 furedszolohegy@gmail.com

Településeink

Pécsely

Pécsely, a 600 lakosú kistelepülés a Balaton-felvidék egyik szép fekvésű részén, a Pécselyi- medencében található. Balatonfüredtől tíz, a Balatontól öt km-re Tihanytól északra fekszik.

A legősibb emberi településnyomok kb. hétezer évre nyúlnak vissza. A hét évezred alatt sok nép, sok kultúra telepedett le itt, e dombok által ölelt völgyteknőben. A délnyugati- északi-északkeleti szelektől védett medence kedvező mikroklímája, valamint a Balaton- felvidék magaslatairól bőven csörgedező források és patakok évezredek óta ide vonzották az embert. Napjainkban is a szép táj, a tiszta levegő és a nyugalom az, ami várja az idelátogató turistákat.

A régmúlt emlékei lépten-nyomon felsejlenek a ma embere számára. A település gazdag történelméből kiemelkedik az egyik fő látnivaló, a középkori Zádor-vár romja. A XIV. században épült vár a túrázó, sátorozó turisták kedvelt célpontja. A várban található egy kilátó, ahonnan szép kilátás nyílik a Balatonra. A Balatonra nyíló panoráma ritkán látott élményben részesíti a kirándulókat. A közelmúlt évszázadaiban a mezőgazdaság adott munkát az itt lakó embereknek. 

Pécsely jellemzően szőlő- és bortermelő vidék. A Zádor-vár környékén, de a környező hegyeken is szép szőlőültetvények és présházak ékesítik a tájat. A szőlő, a bor és a pálinka végig jelen volt a mindennapokban, és napjainkban kezdi visszanyerni meghatározó szerepét. Éledezik a borturizmus, az itt termelt finom nedű méltó arra, hogy a messziről jött látogató szomját oltsa.

Kapcsolat

8230 Balatonfüred,
Kossuth Lajos u. 3.
+36 87 789-801
furedihegykozseg@freemail.hu